معرفی رشته روان شناسی
رشته روانشناسی، یکی از شاخههای علوم انسانی و رفتاری است که به مطالعه علمی رفتار، فرایندهای ذهنی و روانی انسان و حیوان میپردازد. هدف اصلی این علم، درک، تبیین، پیشبینی و در نهایت اصلاح یا بهبود رفتار و فرآیندهای روانی افراد است. روانشناسی ترکیبی از روشهای تجربی، مشاهدهای و تحلیلی است که بر مبنای دادههای علمی به بررسی موضوعات مختلفی چون احساس، ادراک، یادگیری، انگیزش، هیجان، شخصیت، هوش، اختلالات روانی، رشد انسان، تعاملات اجتماعی و درمان روانی میپردازد.
تواناییهای لازم برای رشته روانشناسی
فردی که به دنبال رشته روانشناسی می رود باید مهارت هایی مانند انعطاف پذیری در رفتار و مهارت های تصمیم گیری، حل مسئله و علاقه به کمک و رفع مشکل انسان ها داشته باشد. همانطور که گفته شد، روانشناسان رفتارها و فرایندهای ذهنی انسان را مطالعه می کنند. یک روانشناس باید بتواند بر اساس روش های علمی به بررسی رفتارهای افراد از سنین کودکی تا بزرگسالی بپردازد و بتواند برای رفع مشکلات راهکار پیدا کند.
دوره کارشناسی رشته روانشناسی
در مقطع کارشناسی روانشناسی، دانشجویان با مفاهیم بنیادین، نظریههای اصلی و روشهای علمی این رشته آشنا میشوند. هدف این دوره، تربیت افرادی است که توانایی تحلیل و تفسیر رفتار انسان را بر اساس اصول علمی داشته باشند و بتوانند در حوزههای آموزشی، پژوهشی و مقدمات بالینی فعالیت کنند.
قبلا این رشته در دوره کارشناسی گرایش داشت اما امروزه گرایش خاصی در دوره کارشناسی وجود ندارد.
به طور کلی در دوره کارشناسی دانشجویان ۴ سال با مفاهیم کلی و عمومی رشته روانشناسی آشنا می شوند و برای تخصصی تر شدن علم خود باید در دوره کارشناسی ارشد یکی از گرایش ها را انتخاب کنند. در این دوره تعداد کل واحدها 138 واحد است که ۲۲ واحد آن عمومی 69 واحد پایه و 37 واحد تخصصی و همینطور ۱۰ واحد اختیاری می باشد.
با مدرک کارشناسی روانشناسی، امکان فعالیت مستقل بهعنوان روانشناس وجود ندارد، اما فارغالتحصیلان میتوانند در این حوزهها فعالیت کنند، همکاری در مراکز مشاوره و روانشناسی زیر نظر متخصصین، فعالیت در مراکز آموزشی و توانبخشی، حضور در طرحهای پژوهشی به عنوان دستیار پژوهش و ورود به مقاطع بالاتر (ارشد و دکتری) برای تخصصگرایی.
از جمله گرایش های روان شناسی در مقطع کارشناسی ارشد شامل، روانشناسی بالینی، روانشناسی عمومی، روان شناسی و آموزش کودکان استثنایی، سنجش و اندازه گیری (روانسنجی)، روان شناسی سلامت، روانشناسی صنعتی و سازمانی، روانشناسی بالینی کودک و نوجوان، روانشناسی تربیتی، روان شناسی شناختی و ......می باشد.
مقطع کارشناسی ارشد روان شناسی (گرایش عمومی)
در مقطع کارشناسی ارشد روانشناسی عمومی، دانشجویان بهصورت تخصصیتر با نظریهها، پژوهشها و کاربردهای روانشناسی آشنا میشوند. این گرایش یکی از پرطرفدارترین شاخههای روانشناسی در مقطع ارشد است و به بررسی عمیق جنبههای مختلف رفتار انسان، از جمله شناخت، هیجان، رشد، شخصیت و تعاملات اجتماعی، میپردازد. هدف دوره ارشد روانشناسی عمومی تربیت متخصصانیست که بتوانند در زمینههای آموزشی، پژوهشی، پیشگیری، مشاوره و روان درمانی، و ارزیابیهای روانشناختی فعالیت کنند. این رشته پایهای برای فعالیت علمی و حرفهای در زمینههای مختلف روانشناسی است. طول دوره: معمولاً 2 سال (4 ترم) شامل دروس نظری، کارورزی و پایاننامه است.
زمینههای شغلی ارشد روان شناسی عمومی
-فعالیت در مراکز مشاوره و خدمات روان شناسی
-فعالیت در مدارس
-فعالیت در مؤسسات آموزشی و پژوهشی
-فعالیت در نهادهای دولتی مرتبط با بهداشت روان (به عنوان کارشناس) و مراکز توانبخشی
-فعالیت در شرکتها و سازمانها (در حوزه روانشناسی صنعتی و سازمانی)
-آمادگی برای شرکت در آزمونهای دکتری روانشناسی